Fitch unapređuje ProCredit Banku Kosova A.D na „BB+“; Stabilan izgled

5/30/2024

Fitch Ratings je povećao dugoročni podrazumevani rejting emitenta (IDR) ProCredit Banke Kosova A.D. (PCBK) na „BB+“ sa „BB“. Izgled je stabilan. PCBK-ov rejting podrške akcionara (SSR) je takođe unapređen na „bb+“ sa „bb“. Kratkoročni podrazumevani rejting emitenta je potvrđen na „B“.

ProCredit Banka A.D. ostaje jedina banka u zemlji koja je godinama dosledno dobijala rejting od Fitch-a. Ove godine, rejting prati potvrdu Dugoročnog rejtinga emitenta u stranoj valuti (LTFC) od „BB-„ sa stabilnim izgledom i plafonom zemlje od „BBB-“. Ova prekretnica označava prvi suvereni kreditni rejting Kosova, naglašavajući stabilne izglede i povoljno pozicioniranje zemlje među zemljama Zapadnog Balkana.

Dugoročni IDR PCBK-a je veći od onog na Kosovu kako bi odrazio očekivanja Fitch-a da će banka imati koristi od podrške njenih akcionara 100%, ProCredit Holding AG (PCH; BBB/Stable), čak i u slučaju ekstremnog stresa suvereniteta. Fitch veruje da je posvećenost vlasnika kosovskoj fjilijali dovoljno jaka da bude ocenjena za dva stepena iznad suverene, dok su rizici transfera i konvertibilnosti relativno niski, što se odražava u kosovskom plafonu zemlje od „BBB-“.

Osim podrške akcionara koji utiču na rejting, tu su i drugi faktori kao što su: Dobar učinak na visokorizičnom tržištu, Razborit okvir rizika, Ponavljajuća razumna profitabilnost, jaka franšiza depozita, itd.

Dobar učinak, tržište visokog rizika: PCBK-ov VR odražava njegovu snažnu domaću franšizu, stručnost u bankarstvu sa MSP i razborito upravljanje rizikom, kao što se ogleda u kvalitetu imovine boljeg od sektora i dobroj profitabilnosti, bez obzira na visoke rizike operativnog okruženja.

Privreda sa visokim rizikom u nastajanju: Fitch-ova procena operativnog okruženja na Kosovu odražava malu veličinu privrede, nizak BDP po glavi stanovnika i manje razvijene regulatorne i pravne okvire u poređenju sa regionalnim kolegama. Istovremeno, bankarski sektor pokazuje razuman kvalitet aktive, visok prinos i adekvatne kapitalne bafere.

Razborit okvir rizika: ProCredit grupa primenjuje svoje uspostavljeno upravljanje rizikom u svim filijalama, uključujući PCBK, što rezultira opreznim standardima za osiguranje i striktnom kontrolom rizika. Ovo treba posmatrati u kontekstu izazovnog poslovnog okruženja, koje bi moglo da utiče na mogućnosti banaka da budu dosledno profitabilne.

Kvalitet aktive će se umereno pogoršati: Odnos obezvređenih kredita PCBK-a se poboljšao na 1,3% na kraju 2023. godine (kraj – 2022. god.: 2%) i dobro se upoređuje sa prosekom sektora od 2%. Fitch očekuje da će se taj koeficijent pogoršati na oko 2% do kraja 2025. godine, pošto razborito osiguranje banke ublažava pritisak na zajmoprimce zbog viših kamatnih stopa. Pokriće banke za obezvređene kredite je relativno visoko, pružajući prostor za apsorbovanje kreditnih gubitaka u bliskoj budućnosti.

Ponavljajuća razumna profitabilnost: profitabilnost PCBK-a ima koristi od neto kamatne marže koja je šira od konkurentske. Operativna dobit/rizik–ponderisana sredstva PCBK-a bila je nepromenjena u 2023. na visokih 3,2%, podržana visokim kamatnim stopama i kontinuiranim poništenjima troškova obezvređenja kredita (LIC). Fitch očekuje da će taj odnos biti umeren, ali će ostati razuman, prema 2,5% do 2025. sa nižim kamatnim stopama i višim LIC-ima.

Odnos CET1 će oslabiti: Koeficijent osnovnog kapitala banke 1 (CET1) ojačao je na 14,6% na kraju 2023. godine, sa 13,2% na kraju 2022. godine, odražavajući snažno zadržavanje profita. Fitch očekuje da će se koeficijent CET1 smanjiti na 12% do kraja 2025. godine, zbog visokih isplata dividendi i rasta izdavanja kredita, nivo koji smatramo skromnim za profil rizika banke i malu nominalnu kapitalnu bazu.

Snažna franšiza depozita: Bankin profil finansiranja i likvidnosti je podržan njenim dosledno razumnim odnosom kredita/depozita na oko 75%-80%. Fitch očekuje da će PCBK zadržati svoje visoko tržišno učešće u depozitima u srednjem roku, dok će pritisci konkurencije i migracija ka kamatonosnim oročenim depozitima povećati troškove finansiranja. Likvidna sredstva (23% sredstava na kraju 2023. godine) su adekvatna.

Kompletne članke pogledajte ovde: