ProCredit baka je zabeležila povećanje dugoročne kreditne procene od BB- na BB

6/1/2018

Priština, 31. maj 2018 -  Ove godine, ProCredit banka na Kosovu, prema procenama Fitch Ratings, rangirana je jednu poziciju više u poređenju sa prethodnom godinom, od BB- na BB, što još jednom potvrđuje visoku održivost i stabilnost kosovskog tržišta.
Procena kreditne stabilnosti ProCredit banke na Kosovu, odražava sistematsko upravljanje rizikom i održavanje visokog kvaliteta aktiva, odnosno iznad proseka bankarskog sektora, uz učešće od 21% na domaćem bankarskom tržištu. Kao rezultat toga, finansijski učinak ProCredit banke na Kosovu, prema proceni Fitch Ratings, ostaje veoma stabilan.

"Afirmacija vrednovanja ProCredit banke na Kosovu znači glas poverenja za strategiju banke u funkciji finansijske podrške malih i srednjih preduzeća; odražava potvrdu naše stabilnosti kao finansijska institucija i dokazuje visok nivo poštovanja najboljih međunarodnih bankarskih praksi i standarda” rekao je Ilir I. Aliu, generalni direktor ProCredit banke na Kosovu.

Visoka stabilnost ProCredit banke na Kosovu je takođe zasluga ProCredit Holding, glavnog akcionara banke, – sa potvrđenim stepenom procene ove godine na  BBB, koja sprovodi pažljivu politiku upravljanja rizikom u svakoj od banaka u okviru grupe.

Fitch Rating je međunarodna agencija za kreditnu procenu banaka i drugih finansijskih institucija i jedna od tri najvećih agencija koje se bave nezavisnom procenom kreditne procene prema međunarodnim uporedivim standardima.

Fitch Ratings na godišnjem nivou vrši procenu ProCredit banke na Kosovu.